Opgerolde broekspijpen en 140 gram lichter

“Rol de broekspijpen maar even op en trek je sokken uit.” Dat zegt de kordate, sportief uitziende mevrouw van Running Center. Een beetje gegeneerd doe ik wat ze vraagt, ondertussen koortsachtig bedenkend: heb ik mijn nagels wel geknipt? Ja, gelukkig, mijn voeten zien er best toonbaar uit.

Ik heb er nu vier weken #Evy opzitten en vind het echt tijd om mijn tennisschoenen in te ruilen voor echte hardloopschoenen. Ten eerste omdat hardloopschoenen een veel betere demping hebben en dus wat liever zijn voor mijn lijf – linker achillespees en rechterheup zeuren sinds het begin wat – en ten tweede omdat ik ik het vier weken heb volgehouden en van plan ben door te trainen totdat ik tien kilometer kan rennen, de loopafstand van de kwart triathlon die ik in 2014 wil gaan volbrengen.

hardloopbaan running centerMet een geroutineerde blik neemt de winkelmevrouw mijn voeten in ogenschouw. “Je staat iets naar binnen met jouw rechtervoet, je hebt daar ook iets meer eelt”, constateert ze zakelijk. Na wat buigbewegingen (niet handig in een lage spijkerbroek) komt het volgende gênante onderdeel: rennen over de ‘hardloopbaan’ in de winkel zodat met een camera wordt opgenomen hoe je eigenlijk loopt. Gelukkig staat de camera vooral op de voeten gericht. Daardoor valt iets minder op hoe mijn armen zwaaien en zwabberen. running center

Na wat analyses van mijn voetafwikkeling en stand van mijn benen ten opzicht van mijn voeten mag ik een paar schoenen uitproberen. Buiten. Midden in het centrum van Leeuwarden. Op zaterdag… Gelukkig is het nog vroeg in de ochtend en dus relatief rustig op straat. Want echt charmant ziet het er niet uit: met opgerolde broekspijpen een beetje door de winkelstraat heen en weer rennen.

Mijn nieuwe hardloopschoenenHet eerste paar zit prima, het tweede ook. Ai, dit wordt een lastige keus: ik voel amper verschil, beiden bevallen goed en voelen kilo’s lichter dan mijn oude schoenen. Na nog wat testloopjes heb ik mijn keus gemaakt, het worden de zwart met paarse Asics. En ach, een extra thermoshirt kan met de huidige temperaturen geen kwaad. Super dat de winkelmevrouw er nog een paar hardloopsokken cadeau bij deed!

Inmiddels hebben mijn nieuwe schoenen twee trainingen doorstaan. En ik moet zeggen: het verschil is echt merkbaar: wat voelt dit licht aan de voeten! Omdat ik natuurlijk wel wil weten hoeveel gewicht het nu eigenlijk echt scheelt, heb ik de oude en nieuwe schoenen even op de keukenweegschaal gezet. Al met al zijn mijn nieuwe gympies samen maar liefst 140 gram lichter!

Of mijn pijntjes gaan verdwijnen door de nieuwe hardlopers? Ik hoop het. Maar nieuwe schoenen lossen waarschijnlijk nooit alle problemen op. Zoals ouderdom bijvoorbeeld…ik moet accepteren dat ik geen 18 meer ben en mijn lichaam dat ook zeker niet meer is! Lopen met beleid dus, niks forceren, vooral genieten. En dat laatste gaat prima met mijn nieuwe schoenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *